Gyakori kérdések


Olvassa át figyelmesen, az alábbi gyakran ismételt kérdéseket!

További információkkal, készséggel állunk rendelkezésére a megadott elérhetőségeken!

Típusok

Az eltérő igényeknek megfelelő, számos hajótípust kínálunk bérlésre: Aktív családi pihenésre a vitorlás hajó kitűnő választás Guletek – (általában két árbóccal rendelkezik) motorral felszerelt, ennél a típusnál kötelező a legénység igénybe vétele Motoros jacht – azoknak, akik a sebesség megszállottja Katamarán- nagyon kényelmes, stabil és rendkívül gyors

Melyiket válasszam?

hajóbérlés kérdések

Az igényeket figyelembe véve kell döntést hozni, a következő szempontok alapján: A Vitorlásnál stabilabb hajó – a katamarán – tökéletesen megfelel azoknak is, akik még csak most ismerkednek a hajókázással, nincs még kellő tapasztalatuk, jobban preferálják a biztonságot. Stabilabb, hiszen két törzse van, valamint kényelmesebb is, mivel legfeljebb 5 százalékos szögben dől. Kabinjai tágasak, komfortosak. A mai katamaránok alacsony merülésének köszönhetően egyszerű velük a navigálás a kisebb öblökben, vagy a part mentén. Ezen kívül nem árt átgondolni az következőket is: Szüksége van e kapitányra, vagy nem igényli (elhelyezése miatt is fontos) A kényelem, vagy a gyorsaság a fő szempont Több kabinra van-e szükség Hányan lesznek a fedélzeten

Hogyan foglalhatok, mit kell tudnom?

Kérje árajánlatunkat, melyet saját igényére szabottan készítjük el Önnek. Ha weboldalunkon szeretne nézelődni, azt is bátran megteheti, így is a tetszésének és elképzeléseinek megfelelő hajót választhat képek és leírások alapján. Ha sikerült a választás, több napi – hajóval fenntartott – várakozási idő áll a rendelkezésére, mely elegendő lehet az utazás, a személyzet, vagy a más közlekedési eszközök megszervezéséhez, tervezéshez. A hajó lefoglaltnak akkor tekinthető, ha – az előzetesen megbeszélt bizonyos vételi százalék – első részlet kifizetésére került. Ha kevesebb, mint két hónap van hátra az indulási időpontig, akkor a teljes bérleti díjat egyben kell kifizetni. Ezt megteheti átutalással, de hitelkártyás fizetésre is van lehetőség.

Mennyi a legrövidebb idő, melyre még lehet bérelni?

A hajók bérlése általában szombattól-szombatig tartó intervallumban történik. Van azonban lehetőség arra is, - főszezonon kívül, mely október és április közötti időtartam- hogy csak három-négy napot vitorlázzon. Ilyenkor csak a napok száma szerint kerül kifizetésre a bérleti díj. Főszezonnak tekintendő a júniustól augusztusig, illetve szeptember eleje és május első hete körüli időszak. Ilyenkor pár napos bérlésre nincsen lehetőség, a rendkívül nagyszámú bérlések miatt. Ha mégis ilyenkor szeretne hajózni – de csak pár napot – akkor is az egész hétre eső bérleti díjat ki kell fizetnie.

Több éves, tapasztalattal vitorlázom, vizsga nélkül. Bérelhetek így hajót?

Horvátországban törvény által szabályozott, megfelelő hajóvezetői engedély szükséges. Magyarországon és Horvátországban is kiállítják, igazolt, fényképes okirat megléte esetén. Van lehetőség arra is, hogy kint vizsgázzon, sikeres vizsga esetén pedig még azon a napon kézhez is kapja engedélyét. Ha ilyen lehetőségen gondolkodik, ennek megszervezését is vállaljuk s folyamatosan tájékoztatjuk Önt a vizsga időpontjáról, annak áráról és helyéről is. Nem szabad elfelejteni, hogy üres hajó bérlése esetén ezen okmányok megléte nélkül nem szállhat hajóra, kizárólag képzett kapitány kíséretével!

Miért van szükségem kapitányra?

Elsősorban akkor, ha Ön még nem elég tapasztalt a vitorlázásban, illetve abban az esetben, ha nem rendelkezik a hajózáshoz szükséges – fent említett – hivatalos papírokkal, engedélyekkel. Ilyen esetben kapitányt fogadnia kötelező, a nélkül nem szállhat vízre. Ettől eltekintve azonban minden hajózni szándékozónak erősen javasoljuk a kapitány szolgálatát, hiszen így a vitorlázás élménye felhőtlenebb lehet, levéve vállunkról a felelősség, a tájékozódás és a kormányzás „állandó terhét”. Nem elhanyagolható, hogy a kapitányok helyismerete kiváló. Úgy a kikapcsolódáshoz, mind pedig fürdéshez, úszáshoz is a legmegfelelőbb helyeket ajánlják, s kérésre el is vezetnek oda bennünket. Tapasztalatukból, és a tenger ismeretükből adódóan minden helyzetben megfelelő segítséggel szolgálnak.

Hogy történik a kapitány ellátása?

A személyzet bére – beleértve a tengerészt, szakácsot és a kapitányt is – a Guleteken már eleve a bérleti díjban foglaltatik, hiszen itt a személyzet igénylése kötelező. A kapitány bére a többi hajónál nincsen benne a bérleti díj összegében, azt a bérlőnek külön kell fizetnie. Étellel, itallal is minden esetben a hajót bérlő látja el a személyzetet. Vegyük figyelembe azt is, hogy a kapitány – nyilván – a hajón tölti az éjszakát. Kellő kipihentsége érdekében azt javasoljuk, biztosítsanak számára külön kabint. Ha az utasok száma miatt erre nincsen lehetőség, a nappaliban is töltheti az éjszakát, amennyiben ott alvásra alkalmas ágy, „priccs” található. Ha ez a papírokon nincsen feltüntetve, akkor a külön hálókabint részére kötelező biztosítani. Fentiek mellett kérjük átnézni a „vitorlázás költségei” részt! A vitorlázáshoz javasolt holmik- felszerelések, szükséges útravalók tekintetében részletes tájékoztatót talál:

Hol kössünk ki, van-e parkoló? Milyen árak vannak? Hogyan fizessek?

A kikötőkben mindig van őrzött parkoló, melyért fizetnünk kell. Ennek ára körülbelül 40-50 euró egy hétre. A kikötői személyzet feladata vigyázni a gépjárművekre és a hajókra is, hely mindig van elég, foglalni nem kell. A kikötés szempontjából fontos tudni, hogy a kapitány hathatós segítség ez ügyben is. Még a kis eldugott öblöket is ismeri, ezért meg fogja mutatni nekünk azokat, s ha a fedélzet el van látva megfelelő mennyiségű enni – és innivalóval a fedélzeten, akkor nyugodtan lehorgonyozhatunk ott is. Ha Ön vezeti a hajót, akkor bátran hívjon fel bennünket, és megadjuk a legközelebbi kikötőhely pontos paramétereit, valamint a hajó átvételekor is tájékoztatjuk Önt a legszebb, legjobb kikötőhelyekről, öblökről. A fizetést tekintve, Horvátországban általában a kuna az elfogadott pénznem. Néhol azonban eurót is elfogadnak, ezt azonban előre nem lehet biztosan megmondani. Hivatalos helyeken, boltokban, szórakozóhelyeken vagy benzinkutakon a hitelkártyákat is elfogadják. Az euró, valamint a hitelkártyás fizetési megoldás más helyen is, például Olaszországban, vagy Montenegró területén is elfogadott.

Mi szerepel a hajók felszereltségében?

A szükséges biztonsági és navigációs felszerelés, valamint térkép a hajó elengedhetetlen tartozékai. Háló eszközök, mint lepedő, párna és takaró, szintén minden hajón megtalálható. A konyha részben hűtő, mosogató és edények, evőeszközök is biztosítva vannak, valamint tűzhely is rendelkezésre áll. Tisztítószerek, konyharuhák, vagy törölköző nem szerepelnek a hajó felszereltségében, ezeket ajánlott otthonról magunkkal hozni. Ha véletlenül otthon maradna, akkor sincsen gond, hiszen a parti boltokban bárhol beszerezhetjük.

Milyen nevezetességeket érdemes felkeresni?

Javasolt útvonalakról, kikötőkről – elérhetőségeinken - készséggel adunk tájékoztatást, valamint ötleteket a lokális látnivalókról.

Gyermekek hány éves kortól jöhetnek?

Amellett, hogy a gyermekek csak állandó szülői felügyelettel tartózkodhatnak a hajón, nincsen számukra megszabott korhatár a vitorlázáshoz. A hajók kivétel nélkül védőhálóval felszereltek, és a mentőmellény viselése állandóan kötelező. Étkezésükre vonatkozóan előre kell felkészülni, ha számukra a többiek által fogyasztott étel valamilyen okból nem megfelelő. Talán még egy dolog, ha gyermekkel, gyermekekkel hajózunk, érdemes többször kikötni és lehetőleg rövidebb útvonalakat választani, hiszen nem tudhatjuk, hogyan viselik ők a hajózást.

Csatlakozhat-e hozzánk valaki útközben?

Igen, de ezt még az indulás- hajó átvétele előtt kell jelezni, mert ilyenkor kötelező új fedélzeti listát készíteni. Ide fel kell vezetni a személyes adatokat, a csatlakozás és távozás dátumát is. Amennyiben elmarad a tájékoztatás és út közben történik változás a legénységben, akkor a bérlőnek fel kell venni a kapcsolatot minden esetben, azonnali hatállyal, az ügynökséggel, hogy az új fedélzeti listát faxon el tudják részére küldeni. A hatósági ellenőrzésnél már az új listát kell bemutatni. Ne feledjük azonban, hogy a régi- előzőleg kiállított listát- minden esetben meg kell őrizni.

Átvehetem a hajót a megbeszéltekkel korábban és mikorra kell visszavinnem?

Ha az előre egyeztetett időpont előtt érkezne, mindenképp tájékoztatást kell adnia az érkezés várható idejéről, és mi egyeztetünk az ügynökséggel, hogy idő előtt bocsássák az Ön részére a hajót, amennyiben ez lehetséges. Abban az esetben, ha arra szüksége van, éjszakai szálláskeresésben is tudunk segíteni. Általában a hajókat pénteki napokon hozzák vissza. Néhányan az éjszakát még a kikötőben töltik, majd másnap reggel adják át a hajót. Arra is van lehetőség, hogy csak szombaton korán reggel hozzák vissza, ez lehet megbeszélés kérdése - időpont egyeztetéssel.
Tetszett az oldal? Ossza meg másokkal is!

Kérjen egyedi ajánlatot!

Mennyi 7+6?